lauantai 13. elokuuta 2016

Aarrekartta


Emma Solveigsdotterin Instagram-kanava.

Konmari-ajatteluun kuuluu myös visioiminen, pitäisi miettiä, millaisen elämän haluaa. Tällä saralla olen miettinyt vasta sisustusta. Olen koonnut Pinterestiin "aarrekarttaa". Rahaa ei ole nimeksikään ja inspiraatiokuvat ovatkin sellaisia, joissa korostuu, öh, tyhjä tila. Koska kotimme on vain 75 neliötä, tavoitteenani on pelkistyneisyys. Siihen voi pyrkiä tavaraa karsimalla ja värisävyihin panostamalla.


Suosikkisisustuslehteni on australialainen Real Living. Yksi numero maksaa Ziniossa vain 1,99 €. Lehden esittelemät kodit ovat rentoja, niissä on paljon kirppistavaraa ja kekseliäitä ratkaisuja. Lehdestä huokuu hyväntuulisuus, jonka yhdistänkin mielikuvissani australialaisuuteen.

Marittajia sun muita raakkaajia ja karsijia kritisoidaan usein siitä, että heitetään vanhaa tavaraa pois ja ostetaan uutta tilalle. En ylipäätään käsitä, mitä iloa kukaan saa muiden ihmisten ratkaisujen kritisoimisesta – koti on hyvin henkilökohtainen paikka, tehköön kukin siellä mieleisensä ratkaisut. Enkä usko, että kukaan, joka on uurastanut läpi kaapit, lipastonlaatikot, ullakot ja varastot kuluttaa enää huolta vailla.


Emman tyyli on mielestäni zen, eikä kolkko.

Jossain kolumnissa (taas kerran, kolumnisteilla taitaa olla pakkomielle sisustamisen inhoamisesta ja/tai Konmarin haukkumisesta) kirjoitettiin, että sisustuslehtikodit ovat kolkkoja ja kylmiä. Sehän on makuasia, minusta nykyajan tyyli, jossa yhdistetään vaaleita sävyjä ja luonnollista puuta, on rauhoittava. Talomme on vuodelta 1960 ja 60-lukuun viittaavat huonekalut sopivat henkeen. Tuntuisi hassulta sisustaa tämän ajan asunto kukkatapeilla ja sintsillä.


Kuva Living Etc. Digilehteä saa lainata Helsingin kaupunginkirjaston e-lehtilainaamosta.

Moni kirjoittaja tuntuu kuvittelevan, että Konmari tarkoittaa automaattisesti sisustusta, josta on karsittu kaikki mahdollinen niin että lopputulos muistuttaa ketjuhotellin huonetta. Maritushan ei tarkoita karsimista, raakkaamista eikä poisheittämistä, vaan sitä, että käydään läpi jokainen kodin tavara ja mietitään, tuottaako se iloa. Jos on kiintynyt jokaiseen paperiliittimeen ja päiväkotiaskartelun tuotokseen, mitään ei tarvitse panna pois.


Kuva: Real Living Australia

En juuri usko kodin energiakenttiin tai muuhun new age -tyyliseen, mutta oudosti tuntuu, että kun kaapeista ei enää pursuile tavaraa ulos, omakin olo on kepeämpi ja tasapainoisempi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti